Meniu principal

Luiza Căzănescu: OUG 14 s-a dat la „presiunea a 0,1% din populația ţării”

Luiza Căzănescu, condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu și prima persoană care a cerut în instanță suspendarea OUG 14, cere și sesizarea Curții Constituțională a României (CCR) pe tema Ordonanței care abrogă controversatele modificări aduse de Guverul Grindeanu Codurilor penale. Ea susține că OUG 14 a fost adoptată „la presiunea străzii, care reprezintă 1% din populația care a votat si susținut Guvernul” și a „0.1% din populația țării”.

Luiza Căzănescu este acuzată de complicitate la abuz în serviciu și condamnată în prima instanță la trei ani și două luni de închisoare. În contestaţia depusă la instanță, aceasta susține că OUG 14 este de natură să perturbe grav funcționarea unui serviciu public, dar şi că din cauza ei nu mai poate beneficia de legea penală mai favorabilă. În plângerea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, Luiza Căzănescu cere şi sesizarea CCR pe motiv că actul normativ obstrucţionează bunul mers al actului de justiţie.

OUG 14/2017 este criticabilă pentru neconstituţionalitate, prejudiciul pentru mine fiind iminent, alături de prejudiciul moral (al cetăţenilor civilizaţi care nu ies în stradă fără autorizaţie şi care nu şi-au folosit copiii minori pentru a obţine abrogarea OUG13). (…) Nu mai pot beneficia de legea penală mai favorabilă. Adoptarea OUG 14 împiedică realizarea rolului constituțional al organelor abilitate de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra drepturile ai libertățile cetățenilor, având în vedere că OUG 14 s-a dat la presiunea străzii care reprezintă 1% din populația care a votat si susținut Guvernul, iar sesizările CSM, ale președintelui și ale Avocatului Poporului au fost respinse. Actul normativ îmi crează un prejudiciu moral și material imens si obstructioneaza bunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoanele care sunt cercetate nu beneficiază de politică penală stabilită de guvern și abrogată la presiunea a 0,1% din populația țării, încălcând drepturile constituționale”, se mai arată în motivarea cererii depuse de Luiza Căzănescu.

Ordonanţa 14 a abrogat Ordonanţa 13, prin care Guvernul a încercat modificarea legii penale, în special în ceea ce privește abuzul în serviciu, stabilind un prag minim al prejudiciului de 200.000 de lei și reducând pedepsele și termenul de prescripție pentru această infracțiune.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.