Meniu principal

Ebola: trei din patru supravieţuitori au probleme grave de sănătate

La un an după ieşirea din spital, trei sferturi din supravieţuitorii infectării cu virusul Ebola încă prezintă probleme de sănătate.

Dintre acestea, 18% sunt legate de vedere, putând merge până la orbire, după cum arată un studiu în curs de desfăşurare în Guineea, pe un eşantion de 802 supravieţuitori, privind sindromul post-Ebola.

Studiul, publicat în revista medicală „The Lancet Infectious Diseases”, confirmă rezultate deja observate în Sierra Leone pe un eşantion de 277 de supravieţuitori, în medie la patru luni de la recuperarea lor.

Integraţi în studiu în medie la un an după spitalizarea lor iniţială, 40% din supravieţuitori au raportat oboseală sau febră, 38% dureri musculare sau articulare, 35% s-au plâns de dureri de cap, 22% de dureri abdominale şi 18 % de probleme de vedere care, în opt cazuri, au dus la orbire completă. Un procent de 2% din supravieţuitori au surzit şi 26% au avut anemie.

„Aceasta este prima dată când supravieţuitorii au fost studiaţi în mod atât de cuprinzător şi reprezentativ, incluzând copii şi pe o perioadă atât lungă de timp”, a declarat pentru agenţia AFP, citată de AGERPRES, Eric Delaporte, cercetătorul francez care a condus studiul.

Copiii au prezentat, în general, mai puţine simptome clinice decât adulţii, în special mai puţine dureri articulare şi probleme oculare, însă au avut mai multe episoade de febră pe termen lung. Studiul a analizat, de asemenea, starea psihologică a supravieţuitorilor, arătând că 17% au suferit de depresie şi că un sfert au spus că sunt victime ale stigmatizării.

Se estimează că în total aproximativ 17.000 de persoane au supravieţuit virusului Ebola în timpul ultimei epidemii în Africa de Vest, care s-a încheiat oficial în ianuarie 2016, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu toate acestea, de atunci au fost identificate noi cazuri letale, mai ales în martie trecut în Guineea. În doi ani, din 2013 până în 2015, virusul Ebola a provocat peste 11.000 de morţi.

(foto: Huffingtonpost.com)

 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.