Meniu principal

Dragnea, despre modificarea Codului penal în favoarea sa: Nu mai vreau să vorbesc

Liviu Dragnea a recunoscut că se uita la ”Suleiman Magnificul”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus marţi că nu mai vrea să vorbească despre Codul penal, deoarece orice ar spune el sau colegii lui, ceilalţi au părerile lor. De asemenea, a acuzat presa că nu a reacţionat la abuzurile şi deciziile instanţelor luate “pe baza unor articole neconstituţionale”.

“Nu mai vreau să vorbesc. Vorbim de un an şi ceva de zile şi concluzia mea e una singură: orice am spus eu sau colegii mei, fiecare a rămas la părerea lui, aşa că nu are rost (să mai comentez – n.r.). Ştiţi ce nu am văzut eu la voi (presa – n.r.)? Nicio reacţie în toată perioada asta în legătură cu abuzuri, în legătură cu decizii ale instanţelor luate pe baza unor articole neconstituţionale. Aici nu am văzut o reacţie. Din acest motiv nu mai vreau să discutăm despre asta”, a spus Dragnea.

Întrebat cum le răspunde celor care spun că, prin modificările Codului penal, va scăpa de unele acuzaţii, liderul social-democraţilor a replicat: “Credeţi că ăştia mă lasă să scap?”.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că modificarea Codului penal, oricând ar fi fost făcută, ar fi creat controverse.

“Sigur că modificarea Codului penal oricând va aduce controverse şi e bine că există controverse, e bine că există puncte de vedere diferite, pentru că trăim într-o societate democratică. Dar până la urmă, având în vedere experienţa dobândită până acum în ceea ce priveşte funcţionarea Codurilor, deciziile numeroase ale CCR privind admiterea excepţiilor de neconstituţionalitate unui număr foarte mare de articole din Codul penal, practicile europene în materie, deciziile CEDO, recomandările Comisiei de la Veneţia, aceste modificări au dovedit că sunt absolut necesare şi sigur că în final, prin votul majorităţii, se va hotărî forma în care vor fi adoptate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că are convingerea că era necesară schimbarea “filosofiei Codului penal” prin punerea unui accent mai mare pe recupererea prejudiciilor.

“Convingerea mea este că există o nevoie de a schimba în acest moment filosofia Codului penal, în sensul că punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciilor, pentru că simpla trimitere în închisoare a celor care au fost găsiţi vinovaţi de justiţie nu rezolvă problema complet. Ne dorim ca sumele care sunt considerate prejudiciu la bugetul statului să fie recuperate şi accentul va fi pus într-o măsură mai mare pe acest element”, a mai spus acesta.

De asemenea, liderul ALDE a precizat că definerea mai exactă a prevederilor din Codul penal poate ajuta la eliminarea abuzurilor în baza cărora “mulţi oameni nevinovaţi au ajuns să fie condamnaţi”.

“Credem că şi o definire mai exactă a prevederilor din Codul penal va ajuta într-un mod esenţial, pentru ca în viitor abuzurile şi excesele care au fost constatate în ultimii ani în justiţie şi datorită cărora probabil mulţi oameni nevinovaţi au ajuns să fie condamnaţi să fie eliminate. Dorim o definire mai bună, mai clară a acestor prevederi din Codul penal. Nu aş putea spune dacă sunt mulţumit sau nu, Comisia juridică este cea care a făcut această muncă importantă, cereţi punctul de vedere al specialiştilor de acolo”, a mai spus Tăriceanu.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.