Meniu principal

Dosarul Revoluţiei: Tokes insinuează că evenimentele s-au derulat după planul lui Iliescu

Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost audiat, în data de 20 februarie, ca martor, în Dosarul Revoluţiei. Acesta a explicat, într-un comunicat de presă, că le-a spus anchetatorilor că, după fuga cuplului Ceauşescu, evenimentele s-au derulat în baza unui plan dinainte lucrat, având ca scop principal legitimarea noii conduceri. 

“Întrebările procurorilor militari s-au referit la perioada 22-30 decembrie, respectiv formarea şi acţiunile din primele zile ale Frontului Salvării Naţionale (FSN), în această perioadă înregistrându-se un număr mai mare de victime decât în timpul manifestărilor ce au dus la căderea dictaturii”, potrivit sursei citate.

Tokes le-a mai spus procurorilor că în consiliul de conducere al acestui for au fost cooptaţi câţiva disidenţi ai fostului regim şi persoane emblematice ale revoltei anticomuniste, printre care şi el. Laszlo Tokes a precizat în declaraţia dată în faţa anchetatorilor că nu s-a aflat niciodată în situaţia de decident, prin invitarea lui sporadică în acea perioadă la Bucureşti, „Ion Iliescu şi apropiaţii urmărind doar legitimarea noii puteri”.

“Consiliul FSN a avut un rol formal, deciziile operative fiind luate de Ion Iliescu şi cercul restrâns din jurul lui, ei purtând în consecinţă răspunderea pentru aceste decizii, de fapt ei fiind aceia, care au condus ţara în aceea perioadă. Eu eram la vremea aceea de prea bună credinţă, am susţinut aşa-zisul guvern revoluţionar. După ce Doina Cornea a părăsit consiliul în ianuarie 1990, a început şi înlăturarea mea prin omisiune. Am căzut în dizgraţie definitivă după evenimentele de la Târgu-Mureş din martie 1990, când -fiind invitat în Statele Unite şi Canada – le-am prezentat pe acestea aşa cum s-au întâmplat de adevăratelea, întâlnindu-mă şi cu preşedintele George W. Bush. Ion Iliescu a lansat atunci la adresa mea acuzaţia separatismului”, a arătat Tokes.

(foto: Monitorulcj.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.