Meniu principal

Donald Trump va recunoaște, miercuri, Ierusalimul drept capitală a Israelului

Trump condamnă atentatul de la Londra și susține că teroriștii trebuie tratați într-o manieră mult mai dură

Donald Trump va recunoaște, miercuri, Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudență americană în acest dosar și în ciuda avertismentelor liderilor din regiune, care se tem de o izbucnire a violenței, scrie AFP.

Anunțul președintelui american, prevăzut pentru ora 13.00 (20.00, ora României — n.r.), ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.

Orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un “casus belli” pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

“Pe 6 decembrie 2017, președintele Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului”, a indicat un oficial al administrației sub acoperirea anonimatului, evidențiind “recunoașterea unei realități” deopotrivă istorice și contemporane.

Liderul de la Casa Albă va ordona, totodată, pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va fixa, totuși, calendarul acestei mutări, care ar urma să dureze “ani”, odată cu necesitatea de a găsi o locație, de a finanța și a construi un nou sediu.

“Președintele își ține o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroși candidați la președinție”, a indicat acest oficial american.

În sprijinul raționamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoașterii Ierusalimului drept capitală “nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.