Meniu principal

Izolaționismul lui Donald Trump: a semnat retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Trump condamnă atentatul de la Londra și susține că teroriștii trebuie tratați într-o manieră mult mai dură

Noul președinte al SUA, Donald Trump, a semnat, luni, un decret prin care State Unite se retrag din Tratatul de liber-schimb trans-pacific (TPP), negociat intens timp de mai mulți ani de fosta administrație, Obama, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Tratatul, văzut ca o contrapondere la influența tot mai mare a Chinei, a fost semnat în 2015 de 12 țări din Asia-Pacific care reprezintă 40% din economia mondială, însă nu a intrat încă în vigoare.

“Vorbim despre acest lucru de mult timp. Este o alegere bună pentru lucrătorul american”, le-a spus Donald Trump jurnaliștilor prezenți la ceremonia de semnătură

Practic, vorbim despre punerea înaplicare a unei promisiuni din campania electorală, când Donald Trump a denunțat ferm acest acord, spunând că este unul ”teribil”.

De partea cealaltă, administrația Obama l-a prezentat ca cel mai important dintre tratatele de liber-schimb, deoarece acest acord înseamnă mai mult decât simpla ridicare a barierelor vamale. Înțelegerea prevede, de asemenea, ridicarea barierelor non-tarifare, cum ar fi deschiderea apelurilor de oferte naționale din țările membre către companiile străine fără avantaje induse pentru propriile lor companii publice sau respectarea dreptului la muncă în conformitate cu normele Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Numeroase ONG-uri denunță totuși efectele perverse ale unui acord considerat opac în legătură cu drepturilor lucrătorilor, mediul, pierderea suveranității sau accesul la medicamente.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.