Meniu principal

Doi foști manageri ai Spitalului “Sf. Ioan”, condamnați la închisoare pentru luare de mită

Este vorba despre Alexandru Ciocâlteu și Petruța Lazăr. Primul dintre cei doi, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Ioan” din Capitală, a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În același dosar, Petruța Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic la același spital, a primit patru ani și opt luni închisoare cu executare, tot pentru luare de mită. Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Instanța a mai dispus menținerea controlului judiciar și a sechestrului asigurator până la concurența sumei de 509.000 lei pentru ambii inculpați.

Potrivit procurorilor DNA, în 2008, în urma unei înțelegeri prealabile, Petruța Lazăr, în calitate de manager interimar, a pretins de la reprezentantul unei firme, cu titlu de mită, un procentaj de 5% din valoarea unui contract încheiat între firma respectivă și Spitalul ”Sf. Ioan”.

Procurorii susțin că, în perioada ianuarie – august 2009, Petruța Lazăr a primit de la mituitor suma de 160.000 lei, pentru a facilita încheierea și derularea contractului, inclusiv efectuarea plăților și încheierea de acte adiționale.

”Începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce Alexandru Ciocâlteu a preluat funcția de manager al Spitalului <<Sf. Ioan>>, acesta i-a pretins aceleiași persoane un procentaj de 5% din valoarea plăților și a primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazăr, câte 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului ante-menționat, cunoscând că respectivul contract a fost încheiat în condiții nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor adiționale în anii 2012 și 2013 și pentru facilitarea efectuării plăților”, mai spun procurorii.

DNA menționează că, în total, suma primită de Alexandru Ciocâlteu, în perioada 2009 – 2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000 lei.

”Începând cu a doua jumătate a anului 2009, Petruța Lazăr a devenit director economic al spitalului. În această calitate, ea a primit, timp de șase luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a împărțit în mod egal cu managerul Ciocâlteu. Prin urmare, în cele șase luni, Lazăr Petruța a mai primit 60.000 lei. În perioada martie 2010 — noiembrie 2013, prin intermediul lui Ciocâlteu, Petruța Lazăr a mai primit suma de 450.000 lei (10.000 lei lunar), cunoscând proveniența și scopul primirii și semnând în acea perioadă documente care vizau relația contractuală a spitalului cu acea firmă”, arată DNA.

În total, Petruța Lazăr, au reținut anchetatorii, a primit cu titlu de mită, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, în perioada 2009 — 2013, suma de 670.000 lei.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.