Meniu principal

Detalii din rechizitoriul DNA în dosarul mafiei de la Aeroportul Cluj

Potrivit rechizitoriului trimis de procurorii DNA către Tribunalul Cluj în cazul directorului general al Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, şi al omului de afaceri Ioan Bene, cei doi, împreună cu fostul șef al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, au încercat să acopere cu acte urmele unor lucrări ilegale, deja executate.

În schimbul acestui favor, David Ciceo a primit un imobil de 764 de metri pătraţi (S+P+2E), trecut pe numele părinţilor, spun procurorii. Pentru a nu atrage atenţia, rimobilul a fost înscris, inițial, pe numele părinţilor lui David Ciceo, ”iar finalmente, după o întreagă succesiune de acte juridice, determinată, în parte, de decesul lui C.G., atribuit exclusiv mamei sale”.

Lucrările pentru etapa a doua a proiectului de extindere a pistei, atribuite firmei lui Ioane Bene fără licitaţie, au fost demarate la finele lunii octombrie, în 2013, şi finalizate în martie 2014. Cu toate acestea, abia în data de 11 aprilie 2014, Aeroportul Internaţional publica un anunţ de atribuire pentru lucrări deja executate integral.

”Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj RA, în calitate de autoritate contractantă, a publicat anunţul de atribuire nr. 177756/11.04.2014 prin care a făcut public faptul că, contractul «Proiectare şi execuţie platformă de staţionare aeronave Apron 4» a fost atribuit asocierii SCC N. SA – SC I. S. SRL- SC G.A. SRL, sens în care a fost încheiat contractul nr. 61/07.03.2014 la o valoare de 15.809.458,56 lei”, se arată în rechizitoriu.

În data de 8 mai 2014, la aproape două luni de la finalizarea lucrărilor, arhitectul şef şi preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, au emis şi autorizaţia de construire pentru lucrările deja executate, moment în care Ioan Bene a dispus întocmirea actelor necesare, ”pentru a putea face încasări ale lucrărilor ce erau demult executate şi finalizate, încasarea contravalorii acestora fiind, în mod evident, urmărită cu ardoare de persoanele interesate, de unde şi rapiditatea cu care au fost întocmite actele privind situaţiile de lucrări, verificări, facturi, la un moment imediat următor după eliberarea autorizaţiei”, arată procurorii.

Patru zile mai târziu, în 12 mai 2014, Uioreanu l-a chemat la sediul instituţiei pe Ioan Bene, căruia i-a comunicat că CJ va face în cursul zilei o plată de 18 miliarde de lei către regia aeroportului. Odată ce a aflat despre acest fapt, Bene l-a apelat pe David Ciceo şi i-a cerut să verifice daca au intrat banii, directorul aeroportului promiţând că, în situaţia în care cele comunicate de confirmă, de îndată, îi va face la rândul său, plata, potrivit DNA.

Lucrările la aeroport s-au desfăşurat în trei etape. În 2011, asocierea din care făcea parte şi firma lui Ioan Bene a câştigat licitaţia pentru finalizarea şi întreţinerea lucrării ”Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente” la un preţ de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014.  Lucrările au fost finalizate în octombrie 2013, după ce la contract au mai apărut 24 de acte adiţionale care au făcut ca suma totală a contractului să treacă de 42 de milioane de euro. După acest prim succes, Ioan Bene, prin firma sa SC N. SA, s-a arătat interesat de continuarea lucrărilor şi pentru a doua etapă a proiectului, arată anchetatorii.

În ceea ce-l priveşte pe Horea Uioreanu, acesta a primit constant sume de bani de la omul de afaceri, pe parcursul perioadei octombrie 2012 – mai 2014, cauză în care fostul preşedinte al CJ a fost deja cercetat şi condamnat, susţin procurorii DNA.

(foto: Actualdecluj.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.