Meniu principal

DIICOT a anihilat o grupare specializată în infracţiuni informatice

DIICOT a anihilat o grupare specializată în infracţiuni informatice

Potrivit reprezentanţiilor DIICOT, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Cosmin-Gheorghe Avrămoiu, Gabriel Sorea, Cornel Pană şi Gigi-Vadik Zavera zis „Gigioc”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, în formă continuată, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înşelăciune.

Procurorii susţin că, începând cu 2013, Gabriel Sorea, Cornel Pană şi  Gigi-Vadik Zavera au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii unor infracţiuni informatice. Grupul era coordonat de Gigi-Vadik Zavera, iar la grupare au aderat mai multe persoane, printre care şi Cosmin-Gheorghe Avrămoiu.

În cursul lunii octombrie 2013, Cornel Pană a expediat în Mexic trei colete conţinând aparatură de skimming, destinatar real fiind Gabriel Sorea în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plată electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic şi efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar (pe teritoriul Mexicului unde Gabriel Sorea locuieşte de mai mulţi ani) din contul mai multor persoane.

Pe data de 8 noiembrie 2013, Cornel Pană l-a determinat pe Gabriel Sorea să falsifice un instrument de plată electronic, respectiv un card bancar, împrejurare în care i-a pus la dispoziţie datele de identificare ale cardului şi codul PIN corespunzător acestuia în vederea confecţionării unei clone în scopul de a accesa, fără drept, un sistem informatic din Mexic şi a efectua retrageri de numerar frauduloase.

“La data de 25.11.2013, inculpatul  Pană Cornel a indus în eroare reprezentanţii unei unităţi bancare, prezentând ca adevărată o faptă mincinoasă, respectiv pretinzând că, în mod fraudulos, persoane necunoscute au accesat, fără drept, un sistem informatic din Mexic şi au efectuat 10 retrageri frauduloase de numerar (totalizând suma de 12 929, 80 RON) din contul pe care îl avea deschis la respectiva bancă şi alte 8 încercări eşuate de retrageri frauduloase de numerar”, au precizat procurorii DIICOT.

O zi mai târziu, Cornel Pană a formulat o sesizare penală, prin care a pretins că, la data de 23 noiembrie 2013, din contul deschis pe numele său, au fost efectuate în Mexic un număr de 10 retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12 929, 80 RON  (echivalentul a 50 255, 20 MXN), prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic, deşi sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicaţiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înţelegerii pe care o avea cu Gabriel Sorea, sume de bani de care a şi beneficiat.

De asemenea,  în perioada octombrie 2013– februarie 2014, Gabriel Sorea împreună cu alţi doi inculpaţi  au pus în circulaţie instrumente de plată electronică, au accesat, fără drept, sisteme informatice şi a efectuat retrageri de numerar frauduloase (pe teritoriul Mexicului) din contul mai multor persoane.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la data 28 iunie  pe raza judeţelor Dolj, Gorj şi Prahova au fost găsite şi ridicate  echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, mulaje şi echipamente de skimming propriu-zise, alte instrumente ce pot fi folosite la falsificarea de instrumente de plată electronică, au precizat sursa citată.

Cei patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 39 şi 47 de ani, sunt din Craiova şi Târgu Jiu. Ei vor fi prezentaţi vineri, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.

Ți-a plăcut articolul?





Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.