Meniu principal

DGASPC Arad și Sibiu iau apărarea părinților care au venit cu copiii la proteste

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu au precizat că, din punctul de vedere al instituției, protestele din ultimele săptămâni s-au desfăşurat în locuri publice şi au fost paşnice, iar copiii puteau participa la acestea, fiind, mai degrabă, ”o chestiune de alegere personală a părinţilor”. 

O poziție similară a exprimat și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, deși aici nu s-a primit nicio sesizare privind prezența copiilor la proteste.

„Am primit şi noi adresa aceea, să informăm dacă există sesizări, dar deocamdată nu există nici o plângere în acest sens”, a declarat Erika Stark, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, citată de newsar.ro.

De altfel, potrivit directorului DGASPC Arad, chiar dacă ar exista asemenea cazuri sunt greu de probat.

„Oamenii pot să meargă cu copiii în parc şi, în drum spre casă, să se oprească câteva minute prin piaţă, unde se desfăşoară protestele”, a exemplificat Erika Stark.

Pe de altă parte, pentru a-și argumenta poziția, reprezentanţii DGASPC Sibiu fac referire la ”Convenţia cu privire la drepturile copilului”, care prevede ”o dezvoltare completă a potenţialului copilului, într-o atmosferă de libertate, demnitate şi justitie, ţinând seama de faptul că un copil trebuie să fie pe deplin pregătit să trăiască independent în societate şi să fie educat în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii”.

De asemenea, în comunicatul citat se face referire la Legea specială în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului nr. 272/2004, potrivit căreia ”libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă”.

”Pe cale de consecinţă, ţinând cont de prevederile legale invocate mai sus, apreciind că la Sibiu protestele au avut un caracter paşnic şi se desfăşurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii, puteau participa la acestea. Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinţilor care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoţească la proteste şi ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, arată DGASPC Sibiu, într-un comunicat de presă.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Adopţiei (ANPDCA) a anunțat, zilele trecute, că au fost depuse 29 de plângeri, în toată țara, în legătură de persoane care au mers însoţite de copii la protestele din ultima perioadă. 

(foto: News.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.