Meniu principal

Deputații au aprobat inițiativa cetățenească de reviziuire a Constituției privind redefinirea familiei

Ziua și măgăria: Codul administrativ care îi va transforma pe primari în ”speciali”, la vot

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 232 voturi „pentru”, 22 de ”împotrivă” şi 13 abţineri iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familieri. Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

În actuala formă, Constituția prevede că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”. Coaliția pentru Familie, care strâns trei milioane de semnături, vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. 

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.