Meniu principal

De la 1 mai, unii cetățeni români pot călători în Canada fără tradiționala viză

Canada anunță un posibil acord de liber-schimb Asia-Pacific fără SUA

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reamintit, luni, că începând de luni, 1 mai este posibilă intrarea pe teritoriul Canadei sau tranzitarea acestui stat, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai fi nevoie de viză. Aceasta poate însă fi utilizată doar de către românii care au deținut, în ultimii zece ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa).

Cei care se află într-o astfel de situație pot sta pe teritoriul Canadei pentru o perioadă de maxim șase luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).

Pentru obținerea eTA, MAE recomandă accesarea următorului link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2. Aplicația va fi disponibilă pentru cetățenii români, luni, de la ora 16,00 (ora României). Taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de șapte dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. În acest sens este necesar un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul Visa Debit, JCB, Interac.

“Nu aveți nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică dacă ați obținut, deja, o viză de intrare în Canada și aceasta este încă valabilă. Eliminarea obligativității deținerii unei vize nu se aplică cetățenilor români care doresc să muncească sau să studieze în Canada. În aceste situații este necesară, în continuare, obținerea unei vize, conform reglementărilor canadiene. Nu depășiți perioada de ședere legală de șase luni, altfel riscați să primiți un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să întâmpinați dificultăți în obținerea unei noi Autorizații de Călătorie dacă doriți să reveniți pe teritoriul Canadei. Respectați legislația canadiană și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică poate fi suspendată”, a atenționat MAE.

Cetățenii care se deplasează în Canada însoțiți de mai mulți copii minori trebuie să completeze câte un formular în vederea obținerii eTA pentru fiecare dintre aceștia. Pentru obținerea de informații detaliate referitoare la eTA, MAE recomandă accesarea secțiunii: “Sfaturi, alerte de călătorie/Condiții de călătorie/Canada” de pe pagina de web: https://www.mae.ro/travel-conditions/3678#850.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.