Meniu principal

ÎCCJ a publicat motivarea condamnării lui Dragnea în dosarul Referendumul

Dragnea a ”dezvăluit” cine e statul paralel: ”I-a transmis lui Paul Stănescu că eu voi fi executat”

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat, miercuri, motivarea sențintei de doi ani de închisoare cu suspendare aplicată președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul ”Referendumul”. Potrivit magistraților, șeful social-dmeocraților și-a folosit abuziv autoritatea și influența de care se bucura în cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare, în data de 22 aprilie 2016, în dosarul care a vizat referedumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, desfășurat în 2012.

Motivarea arată că Liviu Dragnea ar fi cerut membrilor se partid din teritoriu organizarea unor tombole cu premii condiţionate de participarea la referendum după care, următoarea zi, a revenit asupra acestei cereri. Adresa prin care renunţă la demersul privind organizarea de tombole nu poate fi apreciat ca “denotând un pericol social redus”, spun judecătorii.

“Astfel, având în vedere că apelantul intimat inculpat era coordonatorul la nivel național al campaniei electorale din partea PSD, dar și secretar general al acestui partid și președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România, funcții publice care impuneau un comportament ireproșabil, în spiritul respectului datorat normelor legale și morale, împrejurarea că acesta a ales, în două situații distincte, să își folosească abuziv autoritatea și influența de care se bucura în cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale a fost de natură a crea prejudicii serioase noțiunii de exercitare liberă a dreptului de vot în cadrul unei societăți democratice, ceea ce a pus sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces electoral. De asemenea, acțiunile apelantului intimat inculpat au determinat o stare de neîncredere a opiniei publice cu privire la modul de desfășurare a procesului electoral și la modul de acțiune al reprezentanților clasei politice cu ocazia organizării referendumului și al scrutinelor, în general”, se arată în motivare.

Judecătorii mai spun că, fără a nega circumstanțele personale ale lui Dragnea, cum ar fi lipsa antecedentelor penale și poziția sa în societate, aceste circumstanțe “sunt puse în umbră de atitudinea de negare, în ciuda evidențelor, a activităților sale infracționale”.

În consecință, magistrații din Completul de 5 au apreciat că, în vederea asigurării respectării legilor țării cu ocazia campaniilor electorale, vor majora pedeapsa aplicată lui Dragnea de la un an închisoare cu suspendare, cât primise la instanța de fond în mai 2015, la doi ani închisoare cu suspendare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat miercuri dacă după apariţia motivării ÎCCJ în dosarul privind referendumul se consideră oficial condamnat, el arătând că acest lucru rămâne de văzut, întrucât contestaţia pe care a făcut-o merge mai departe.

”Am vorbit cu doamna avocat şi mâine o să ia de la arhiva ÎCCJ această motivare. Ce este foarte ciudat e că după ce am depus contestaţia la Tribunal a apărut brusc şi această motivare. Sigur că contestaţia noastră merge mai departe, judecătorii sunt chemaţi să vadă legalitatea deciziei”, a spus Dragnea, solicitat să comenteze apariţia motivării.

”Nu vreau să mă pronunţ mai mult pentru că doamna avocat trebuie să vadă motivarea Curţii, dar remarc că dacă nu făceam acea contestaţie, nu apărea imediat această motivare. O să vedem şi noi cine a semnat această motivare, dacă cei care au semnat aveau dreptul legal să semneze asta, pentru că sunt nişte prevederi foarte clare în legislaţia aferentă”, a adăugat liderul PSD.

Întrebat dacă, dată fiind apariţia motivării, este oficial condamnat, Dragnea a răspuns: ”Să vedem, contestaţia merge mai departe”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.