Meniu principal

Cu cât se va scumpi energie electrică pentru consumatorii casnici în 2017?

Veste proastă pentru consumatorii casnici: în acest an ne mai așteaptă încă două scumpiri la electricitate

Odată cu reforma care va avea loc în acest an în domeniul energiei regenerabile, factura la energie electrică a consumatorilor casnici va crește cu 30 de bani pe lună, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Energiei.

“Impactul în factura consumatorului casnic va crește cu aproximativ 30 de bani pe lună. La nivelul unui an, asta înseamnă o creștere a impactului în factură de la 42 lei/MWh, la aproximativ 47 lei/MWh. Această măsură este menită să aducă un echilibru între efortul suportat de consumatorul final și sprijinul acordat producătorilor de energie din surse regenerabile”, menționează sursa citată.

Conform legislației în vigoare, o anumită cotă obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi. Cota obligatorie pentru anul 2017 este 8,3%.

“Asta înseamnă că numărul estimat de certificate verzi ce vor fi absorbite de piață în anul 2017 va fi de aproximativ 12 milioane. Aplicând prevederile legii în vigoare (încetarea amânării, începerea reinserției) și luând în considerare certificatele verzi neabsorbite în piață de anul trecut, rezultă un total de certificate verzi disponibile de peste 25 de milioane. Dintre acestea, mai bine de jumătate ar urma să expire, lucru ce ar avea un impact devastator asupra industriei energiei regenerabile din România”, arată reprezentanții ministerului.

Potrivit acestora, reforma pieței de energie regenerabilă, prin modificarea și completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, adoptă o combinație de măsuri, cu rolul de a limita efortul consumatorului final și a oferi un sprijin industriei de producere a energiei regenerabile. Aceste măsuri au impact atât asupra costurilor consumatorilor, cât și asupra fluxurilor de numerar și profitabilității investițiilor în energiile din surse regenerabile.

Comisia Europeană a aprobat aceste modificări pe 16 decembrie 2016. Astfel, executivul de la Bruxelles apreciază amendamentele aduse ca fiind în concordanță cu regulile Comisiei privind ajutorul de stat.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.