Meniu principal

Coreea de Sud doreşte o comunicare mai bună şi eliminarea tensiunilor militare înainte de un potenţial summit cu Nordul

Coreea de Sud doreşte o comunicare mai bună şi eliminarea tensiunilor militare înainte de un potenţial summit cu Nordul

Coreea de Sud a informat că va încerca să organizeze mai multe reuniuni pentru familiile despărţite de războiul coreean şi că îşi propune eliminarea tensiunilor militare cu statul nord-coreean ca primi paşi pentru a se ajunge la un summit între cele două ţări, informează Reuters.

Comunicatul de la Ministerul Unificării vine după încheierea unei vizite de trei zile în Coreea de Sud a unei delegaţii importante din Nord, în cadrul căreia preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a fost invitat la Phenian pentru discuţii.

„Vizita ne arată că Nordul doreşte să îmbunătăţească relaţiile inter-coreene şi că Phenianul poate recurge la măsuri curajoase şi fără precedent dacă este nevoie. Deşi mulţi coreeni s-au bucurat de participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice, au existat şi critici atât interne cât şi internaţionale”, a spus ministerul.

În timpul vizitei, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a transmis o scrisoare din partea fratelui său preşedintelui sud-coreean prin care Jong-un îl invita pe Moon să vizite Phenianul cu prima ocazie.

„Haideţi să creăm condiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a fost replica preşedintelui Coreei de Sud.

O asemenea întâlnire ar reprezenta primul summit inter-coreean din 2007.

Teoretic, cele două ţări încă sunt în război după ce conflictul dintre 1950 şi 1953 s-a încheiat cu o încetare a luptelor şi nu cu un armistiţiu.

Ministerul Unificării a declarat că ambele ţări vor contribui la paşii necesari pentru a se îmbunătăţi relaţiile, în colaborare cu comunitatea internaţională.

„Având o poziţie fermă pentru dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, Coreea de Sud va implementa cu devotament sancţiunile internaţionale pentru Coreea de Nord şi în acelaşi timp va căuta soluţionarea situaţiei prin metode paşnice”, a comunicat ministerul.

„Dacă există un progres clar în crearea condiţiilor pentru dezarmarea nucleară, atunci va fi posibil un progres complet în relaţiile inter-coreene”, a adăugat ministerul, fără a oferi alte detalii.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.