Meniu principal

Coreea de Nord cere extrădarea directorului spionajului sud-coreean

Coreea de Nord a realizat un nou test balistic

Coreea de Nord a cerut vineri extrădarea șefului serviciului de informații sud-coreean, a unor agenți ai CIA americani și a unui om de afaceri chinez, pe care îi acuză că ar fi complotat pentru asasinarea conducătorului nord-coreean Kim Jong-Un, relatează AFP.

Săptămâna trecută, puternicul Minister al Securității Statului nord-coreean a afirmat că a dejucat un “complot vicios” privind asasinarea lui Kim Jong-un cu ajutorul unei arme biochimice. Coreea de Nord a lansat aceste acuzații în momentul unor tensiuni puternice în peninsulă din cauza programelor nuclear și balistic nord-coreene. Washingtonul a indicat că este pe cale de a studia oportunitatea de a repune Coreea de Nord pe lista sa cu state care susțin “terorismul”. Anterior, în februarie, fratele vitreg aflat în dizgrație al liderului nord-coreean, Kim Jong-Nam, a fost asasinat la Kuala Lumpur cu ajutorul VX, un agent neurotoxic puternic. Coreea de Sud a imputat această crimă regimului de la Phenian.

Biroul central al procurorilor din Coreea de Nord a anunțat deschiderea de urmăriri penale împotriva celor pe care îi numește responsabili de “terorism de stat” și care ar fi complotat pentru asasinarea lui Kim Jong-Un. Acesta îi menționează pe directorul Serviciului național de informații al Coreii de Sud (NIS), Lee Byung-Ho, pe șeful unei echipe a NIS desemnat prin numele său de familie Han, pe Jo Ki-Chol, agent al aceluiași serviciu, pe omul de afaceri chinez Xu Guanghai și pe agenți ai CIA care s-ar afla la originea proiectului, dar fără a li se preciza numele.

Noul președinte sud-coreean Moon Jae-In tocmai a numit un nou șef al NIS, Suh Hoon, dar acesta încă nu și-a preluat atribuțiile.

“Invităm autoritățile pertinente să-i localizeze imediat, să-i aresteze și să-i predea” pe indivizii în cauză, “ținte ale unor grele pedepse meritate”, declară procurorii nord-coreeni într-un comunicat publicat de presa oficială. “Niciunul dintre autorii brutali ai acestui hidos terorism de stat care urmărește îndepărtarea conducătorului suprem al Coreii de Nord nu poate supraviețui pe această planetă”, se mai spune în text.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.