Meniu principal

CCR: conversia creditelor în franci elvețieni la cursul inițial e neconstituțională

Curtea Costituțională a României (CCR) a decis, marți, că Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul la care au fost contractate acestea este neconstituțională.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă. Decizia vine după o amânare de câteva luni. Pronunțarea CCR a fost amânată de judecători pentru 18 ianuarie şi, ulterior, pentru 7 februarie 2017.

Guvernul a sesizat CCR în data de 24 octombrie 2016, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării. Potrivit Executivului de la acea vreme, deși era prevăzut ca legea să opereze retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Guvernul a considerat că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.

(foto: Economica.net)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.