Meniu principal

Vești proaste despre buget de la Consiliul Fiscal: venituri supraevaluate, cheltuieli subestimate

Marţi este ultima zi de depunere a Declaraţiei Unice

Consiliului Fiscal a publicat, pe site-ul instituției, o evaluare preliminară din care rezultă că există posibilitatea depășirii, în acest an, a deficitului pe care și l-a propus Guvernul, de 2,99%. Potrivit Consiliului Fiscal, veniturile bugetare ar fi supraevaluate, în timp ce cheltuielile curente ar fi subestimate.

În proiectul bugetului de stat pe anul 2017, veniturile bugetare sunt prevăzute să fie cu 31 miliarde lei mai mari faţă de anul trecut, crescând de la 223,7 la 254,7 miliarde de lei în 2017. De asemenea, cheltuielila ar urma să crească de la 242,02 anul trecut, la 278,8 miliarde de lei în acest an, ceea ce înseamnă o creştere cu peste 35 miliarde de lei.

”Evaluarea preliminară a Consiliului Fiscal indică, aşadar, o potenţială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce este de natură să încline puternic balanţa riscurilor în sensul înregistrării în execuţie a unui deficit mai mare decât cel proiectat în lipsa unor măsuri corective”, se arată în raportul publicat de Consiliul Fiscal.

Potrivit News.ro, reprezentanţii Consiliului consideră acest scenariu drept optimist şi nepotrivit din perspectiva unei construcţii bugetare prudente. În cazul evoluţiile proiectate ale sumelor care vor fi plătite de Uniunea Europeană nu sunt comparabile cu cele istorice, în condiţiile în care bugetul anului 2017 este tranzitat de subvenţiile pentru agricultură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – 8,1 miliarde lei, precum şi de fonduri pentru agricultură din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – 4,1 miliarde lei, al căror beneficiar final este sectorul privat.

(foto: Profit.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.