Meniu principal

Primul Congres din istoria USR: patru candidați luptă pentru funcția de președinte, Nicușor Dan este mare favorit

Nicușor Dan decide dacă revine în USR după referendumul intern din august

Uniunea Salvați România (USR), partid născut acum mai puțin de un an, a ajuns la primul său test intern, anume acela acela al alegerilor pentru funcția de președinte și pentru toate pozițiile din foruruile de conducere naționale. De asemenea, la Congresul care se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 12 – 14 mai va fi votat și noul Statutl al formațiunii. Sunt prezenți la lucrări circa 250 de delegați, din totalul de 1.500 de membri ai USR la nivel național.

Pentru cea mai înaltă funcție în USR s-au înscris în cursă patru candidați: Nicușor Dan, clar favorit al competiției, Cornelia-Florina German, Emanuel Ungureanu și Șerban Marinescu. Pe de altă parte, marea bătălie se va da pentru cele 21 de locuri disponibile în cadrul Biroului Naționat. Aici, sunt 59 de candidați, printre aceștia regăsindu-se Adrian Prisnel, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Clotilde Armand, Cornel Zainea, Cosette Chichirău, Cristian Ghica, Cristian Ghinea, Cristian Seidler, Cristina Iurișniți, Cristina Prună, Dan Barna, Elek Levente, Florina Presadă, Stelian Ion, Ionuț Moșteanu, Iulian Bulai, Mihnea Moroianu, Șerban Marinescu, Slviu Dehelean și Vlad Alexandrescu.    

Cei șapte vicepreședinți ai USR vor fi aleși tot la Congresul de la Cluj-Napoca, prin vot, dintre cei 21 de noi membri ai Biroului Național. În ceea ce privește Comisia națională de arbitraj, formată din nouă membri, pentru locurile disponibile ”se bat” 24 de candidați, printre care se regăsesc și Vlad Duruș, Andrei Gheorghiu, Ioan Lorin Ursa, Oana-Marciana Ozmen, Bogdan Burjan, Cătălin Stancu sau Radu Chirilă. La un loc în Comisia Națională de Cenzori, formată din trei membri,  aspiră Andrei Lăzărescu, Mihai-Cătălin Botez, Daniel David, Daniela Arieta Sabău și Marius Selegean.

Congresul USR începe la ora 09.00, când vor lua cuvâtul de deschidere Erik Levente, președintele filialei Cluj a Uniunii, și președintele actual al formațiunii, Nicușor Dan. De precizat că membrii Comisiei electorale vor fi aleși printr-o tragere la sorți desfășurată pe internet. Pentru ziua de vineri sunt programate dezbaterea și votul pe noul Statut (estimat a se desfășura în jurul orei 17.00), în timp ce seara va avea oc prezentarea candidaților pentru Comisiile de arbitraj, respectiv de cenzori.

Ziua de sâmbătă, poate cea mai așteptată a Congresului USR, va începe tot la ora 09.00, cu prezentarea candidaților pentru Biroul Național respctiv pentru funcția de președinte al partidului. La Cinema Florin Piersic, votul final este progamat să aibă loc în jurul orei 18.30.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.