Meniu principal

Comandantul armatei nord-coreene, Hwang Pyong-so, destiuit după ce ar fi luat mită

Comandantul armatei nord-coreene, Hwang Pyong-so, destiuit după ce ar fi luat mită

Presa nord-coreeană a confirmat, vineri, demiterea comandantului armatei nord-coreene, Hwang Pyong-so, după ce mass media din Coreea de Sud au dezvăluit că acesta a fost destituit din cauza unor acuzaţii de corupţie, relatează AFP.

Într-o depeşă despre defilarea militară care a avut loc joi la Phenian, agenţia nord-coreeană oficială de presă, KCNA, l-a prezentat pe ministrul Forţelor armate, Kim Jong-gak, ca fiind vicemareşal şi director al Biroului Politic General – post care era deţinut anterior de Hwang.

Biroul Politic General este instituţia militară cea mai puternică în Coreea de Nord, însărcinată cu detaşarea ofiţerilor sau controlul ideologic al soldaţilor, un efectiv estimat la 1,3 milioane de oameni.

Hwang a fost demis în urma unei inspecţii a Biroului şi trimis într-un centru de reeducare al partidului, a dezvăluit săptămâna aceasta Serviciul Naţional sud-coreean de Informaţii (NIS).

Presa a scris că acest conducător de rang înalt a fost acuzat că a primit mită.

După venirea la putere, la sfârşitul lui 2011, a lui Kim Jong-un, epurările la vârful armatei şi chiar în interiorul dinastiei staliniste aflate la putere au fost relativ frecvente.

Confirmarea acestei destituiri are loc în plină fază de ”destindere” între cele două Corei, după ce Nordul a trimis în Sud o delegaţie de rang înalt să asiste, vineri seara, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang.

Această destindere rămâne însă relativă, în contextul în care armata nord-coreeană a participat joi la o importantă defilare militară în capitală, iar regimul a înregistrat în ultimii doi ani progrese în programele sale balistic şi nuclear.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.