Meniu principal

Peste 20 de noi medicamente vor putea fi prescrise direct de medici, de la 1 martie

Ministrul Sănătăţii: Unele spitale au raportat lipsa unor medicamente care există în stoc la diverşi producători

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează acordarea către medicii a dreptului de a prescrie, de la 1 martie, 24 de medicamente care, în prezent, se acordă cu aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit șefului CNAS, Radu Ţibichi, citat de News.ro, măsura reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialişti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare şi începerea tratamentului.

“Am postat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în dezbatere publică, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acordă în prezent cu viza comisiilor de specialişti ale CNAS. Formularele vor fi completate de medicii prescriptori, din 1 martie, după data desfiinţării comisiilor de specialişti şi vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate. Dacă formularul este prescris corect, medicul primeşte în câteva secunde avizul pentru prescrierea reţetei”, a explicat, pentru News.ro, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.

Potrivit proiectului, medicul răspunde de autenticitatea şi exactitatea completării formularului. Originalul dosarului pacientului, împreună cu toate documentele anexate (evaluări clinice şi buletine de laborator sau imagistice, consimţământul informat, declaraţia de propria răspundere a pacientului, formularul, confirmarea înregistrării formularului etc.), constituie documentul-sursă faţă de care se poate face auditarea/controlul datelor completate în formular, se mai arată în proiectul de ordin.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.