Meniu principal

Claudiu Năsui (USR): Este, probabil, cel mai prost buget pe care l-a avut România vreodată

Pentru ziua de vineri este programată adoptarea, în ședință de Guvern, a bugetului de stat pentru anul în curs, de fapt o variantă modificată a acestuia, după ce șeful PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat nemulțimut, la revenirea din SUA, că unele instituții ar fi primit prea mulți bani.

Potrivit Digi 24, bugetul pentru Administrația Prezidențială va fi de 41 de milioane de lei, în scădere cu 5 milioane față de suma inițială, lansată în dezbatere publică, și cu 15 % mai mic față de cel din 2016. De asemenea, SRI va avea un buget de 1,7 miliarde de lei, în scădere, față de alocarea anterioară, care prevedea 1,9 miliarde de lei.

Economistul Claudiu Năsui, deputatul Uniunii Salvați România (USR), consideră că bugetul pregătit de Guvernul lui Sorin Grideanu este ”probabil cel mai prost buget pe care l-a avut România vreodată”.  

”Problema o știm cu toții, nu sunt bani pentru tot ce ne-am dori să facem. Dar cum a rezolvat guvernul Grindeanu această problemă? În primul rând, din pix. A pus presiune pe Comisia Națională de Prognoză pentru a-și modifica previziunea de creștere economică pentru 2017 în linie cu prognozele PSD. Astfel se explică cum prognoza de creștere economică s-a modificat odată ce s-a schimbat guvernarea. Majoritatea veniturilor curente ale statului depinzând de creșterea economică, veniturile au fost supraevaluate. În al doilea rând, mai grav, având în vedere premiera istorică pentru România în care un guvern este trimis la refăcut bugetul de către președintele partidului majoritar, în a doua versiune de buget, în care nu mai puteau manipula creșterea economică, constatăm că cele mai mari tăieri (3 miliarde de lei) se regăsesc la contribuția României la bugetul Uniunii Europene și la dobânzile pentru datoria publică. Ce intenționează guvernul Grindeanu? Nici dobânda pentru datorie, nici contribuția la bugetul UE nu sunt opționale, ci depind de angajamentele contractuale pe care și le-a asumat statul român. În plus, dacă ne uităm mai în detaliu, vedem că guvernul Grindeanu vrea să taie din partea de contribuție corespunzătoare venitului național brut. Dar dacă ne uităm la aceeași Comisie Națională de Prognoză, în ultimul său raport, vedem că venitul național brut este prevăzut să crească în 2017 cu 8,5%. Prin urmare contribuția României ar trebui chiar să crească, nu să scadă cu 26%. Cum va face guvernul Grindeanu să-și îndeplinească obligațiile internaționale? Își va modifica Comisie Națională de Prognoză și previziunea pentru venitul național brut ca să se alinieze cerințelor PSD? Ceea ce este cu adevărat trist este că toate acestea se vor răsfrânge asupra economiei României, prin urmare cei care vor plăti pentru toate acestea vom fi noi toți”, a spus, pe Facebook, Claudiu Năsui.

(foto: Facebook)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.