Meniu principal

Circa 8.000 de perosoane s-au prins în Hora Unirii, la Iași

În acest an, Ziua Micii Uniri a fost sărbătărită, pentru prima oră, ca Zi Națională. Centrul țării, din acest punct de vedere, a fost Iașiul, în centrul orașului adunându-se pentru a sărbători unirea Țării Românești cu Moldova circa 8.000 de persoane. 

Sărbătoarea din Piaţa Unirii, din Iaşi, a început cu un concert de muzică populară, la ora 10.00. Mii de ieşeni erau deja în centrul oraşului, însă cei mai mulţi au venit pentru a vedea parada militară. Pe de altă parte, ieşenii s-au îmbulzit pentru a gusta din cele 5000 de plăcinte împărţite de primărie, conform MEDIAFAX.

Onorul a fost dat ministrului Apărării Naţionale de către Garda de Onoare a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazu”, a urma intonarea imnului de stat şi discursurile oficialităţilor. Pe scenă s-au aflat reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi reprezentanţi ai Guvernului: ministrul Apărării Gabriel Leş şi ministrul Culturii, Ioan Vulpescu. La Iaşi a fost prezent şi ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc.

Parada militară, la care au participat 500 de militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, a fost deschisă de drapelul de luptă al Brigăzii 15 Mecanizate Iaşi. În dispozitiv au urmat detaşamente ale Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” Iaşi, ale Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei şi un detaşament al Batalionului 630 Paraşutişti Bacău. La defilare au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor şi forţele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Parada de la Iaşi a fost încheiată cu defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazu”.

(foto: Oradeștiri.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.