Meniu principal

Nu Cioloș a permis funcționarea cluburilor ”pe propria răspundere la incendiu”, ci Parlamentul!

Funcționarea localurilor din România pe propria răspundere, adică fără autorizație de securitate la incendiu, este, în continuare, posibilă până la data de 30 iunie, aceasta fiind exact situația în care s-a aflat clubul Bamboo, distrus de un incendiu puternic în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Deși în presă s-a aruncat cu noroi în Guvernul Cioloș, deja dat drept vinovat pentru funcționarea, în continuare, a acestor cluburi doar ”pe semnătură”, este bine de știut că s-a ajuns aici, până la urmă, printr-un lung sir de măsuri luate, succesiv, de mai multe entități. Cel care a introdus, de fapt, ”propria răspundere la incendiu”, a fost chiar Parlamentul trecut. 

Imediat după tragedia din Clubul Colectiv, din octombrie 2015, Guvernul Ponta a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost înăsprite condiţiile privind funcţionarea cluburilor. În Parlament însă, aceasta a fost modificată, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţiile şi amenajările care funcționau, la momentul respectiv, fără acest document.

Ceea ce este mai important e faptul că Parlamentul a permis ca, în perioada până la obţinerea autorizației de securitate la incendiu, funcţionarea să se poată face, în continuare, pe ”răspunderea exclusivă” a beneficiarilor.

În data de 22 martie 2016, Legea de aprobare a Ordonanţei dată de Guvernul Ponta și aprobată de Parlament a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce fusese promulgată de președintele Klaus Iohannis, în data 16 martie.

În 24 august 2016, Guvernul Cioloş a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care prelungea cu încă şase luni, până în 30 iunie 2017, termenul prin care cluburile puteau funcţiona pe propria răpundere a patronilor. Fostul ministru de Interne, Dragoș Tudorache, a precizat într-o intervenție televizată că acest HG a fost dat pentru că niciun local nu putea să intre în legalitate în doar cinci luni, de aceea fiind aleasă soluția prorogării.

”La data intrării în vigoare a HG 571/2016, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 995 din 13 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare. Până la 30 iunie 2017, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document, potrivit Legii nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente. Atenţie! Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor. Începând cu data de 1 iulie 2017, constituie contravenție funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor fără a deține autorizaţie de securitate la incendiu și se sancționează conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează pe site-ul ISU București-Ilfov.

(foto: Voceabiz.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.