Meniu principal

Chirica: E regretabil că reforma Justiţiei a devenit o bătălie personală între Dragnea cu dosarele lui şi Kovesi

Mihai Chirica povestește cum sunt maziliți de Dragnea pesediștii incomozi

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru News.ro, că este regretabil faptul că reforma Justiţiei a devenit o bătălie personală între Liviu Dragnea şi dosarele lui cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„O decizie destul de controversată în spaţiul public românesc şi cred că nu numai românesc. Un lucru regretabil că măsurile de reformă în Justiţie au căpătat aşa o bătălie personală între domnul preşedinte Dragnea cu dosarele lui şi doamna procuror general Kovesi cu lupta împotriva corupţiei. Lucrurile, de fapt, ar trebui să fie mult mai clare. Dacă discutăm despre o bătălie între vârfurile instituţiilor sau discutăm despre o reformă necesară în Justiţie, dar bazată pe principii ale statului drept. Din cauza aceasta, lumea percepe total altceva, că, de fapt, nu se doreşte o reformă a Justiţiei, ci decapitarea unor vârfuri, ca să facă un traseu favorabil unor dosare de corupţie care vizează multe persoane din sfera politică. Ceea ce nu cred că este favorabil României în context european”, a afirmat Mihai Chirica.

Întrebat ce crede că se va întâmpla mai departe cu reforma Justiţiei, acesta a spus că „sunt extrem de multe lucruri care pot degenera şi mai rău”, iar reforma Justiţiei ar trebui reaşezată pe nişte fundamente mai solide.

„Din nefericire, ar trebui să nu încercăm să ne gândim ce s-ar mai putea face mai departe, pentru că sunt extrem de multe lucruri care pot degenera şi mai rău. Ar trebui să ne gândim unde putem rezolva lucrurile sau cum putem rezolva lucrurile ca imaginea proastă în ceea ce priveşte reforma Justiţiei să nu fie asimilată întregii ţări şi să putem să o reaşezăm pe nişte fundamente mai solide. Eu cred că lucrurile îşi vor intra într-o anumită stare de normalitate în cele din urmă”, a afirmat el.

Potrivit primarului Iaşiului, reforma în Justiţie este necesară, dar cazuri precum ”procurorul Portocală de la Ploieşti” şi reforma pe care o vrea Liviu Dragnea „aduc o imagine extrem de rea” României.

“Cel mai regretabil lucru este că, în această bătălie privind reforma în Justiţie, care nu cred că ascunde cineva că nu este nevoie de dânsa, este nevoie să se facă şi reformă şi să se aducă în discuţie foarte activ şi cred că ce se întâmplă cu răspunderea magistraţilor, de ce apar cazuri Portocală şi altele, care aduc o imagine extrem de rea, ca şi reforma pe care încearcă acum să o facă domnul Dragnea”, mai spune primarul.

De asemenea, primarul Iaşiului spune că există riscul activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva României.

“Există riscul să fie activat acel articol, altfel nici nu îţi amintea despre el. Există evident acest risc, dar noi nu suntem în situaţia Poloniei. Polonia n-a resimţit foarte mult activarea Articolului, care, de altfel, nici nu se aplică în momentul de faţă, pentru că Polonia este din punct de vedere economic într-o situaţie mult mai favorabilă decât România şi şi-a făcut faţă de cetăţenii ei, dacă mă refer la instituţiile statului, datoria privind atragerea fondurilor europene, stabilizare macroeconomică, capacitate în continuare de absorbţie a unor fonduri”, spune acesta.

Chirica spune că lucrurile în România stau altfel faţă de Polonia, deoarece există riscul să pierdem 870 de milioane de euro din finanţări europene.

“La noi lucrurile stau altfel. Din ce în ce mai mult se discută despre retragerea finanţărilor europene pentru România a unei sume de peste 870 de milioane de euro, o gaură remarcabilă aş putea spune, faţă de ce necesităţi are România în momentul de faţă”, conchide Mihai Chirica.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.