Meniu principal

Cererea lui Alexander Adamescu de anulare a mandatului de arestare, respinsă definitiv

Alexander Adamescu, arestat la Londra după ce a avocatul său a prezentat în instanţă un document fals

Înalta Curte de Casație și Justiție (îCCJ) a respins definitiv, vineri, cererea lui Alexander Adamescu de anulare a mandatului de arestare naţional emis pe numele său în data de 19 mai 2016 şi a mandatului de arestare european, emis în data de 6 iunie 2016. 

“Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de petentul inculpat Adamescu Bogdan Alexander împotriva încheierii din data de 25 ianuarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, pronunţată în dosarul nr. 7790/2/2016. Obligă contestatorul petent inculpat la plata sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10 februarie 2017”, este decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Alexander Adamescu a fost eliberat pe cauţiune în 14 iunie 2016 de o instanţă din Londra, fiind obligat să poarte în permanenţă pe picior o brăţară de localizare, până când va fi soluţionată cererea autorităţilor române de extrădare. De asemenea, autorităţile din Marea Britanie i-au reţinut paşaportul lui Alexander Adamescu, dar şi paşapoartele membrilor săi de familie.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei britanice, Bogdan-Alexander Adamescu, în vârstă de 38 de ani, de naţionalitate română, cu rezidenţă în Monaco, a fost reţinut de ofiţeri ai Unităţii pentru Extrădări a Poliţiei Metropolitane şi dus în faţa magistraţilor Tribunalului din Westminster.

În 26 mai 2016, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Anterior, în 19 mai, Curtea de Apel Bucureşti dispusese emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că ,”în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan.”

Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulţi practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă. 

În 27 mai, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale.

Adamescu a murit în noaptea de 23  spre 24 ianuarie, la vârsta de 68 de ani, într-un spital privat, unde era internat din septembrie 2016. La momentul decesului, fostul om de afaceri executa o pedeapsă de patru ani şi patru luni de închisaore, primită în 27 mai 2016.

(foto: News.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.