Meniu principal

Cercetătorii americani au creat, în premieră, embrioni micști umani și de porc

Cercetătorii au creat, în premieră, embrioni himeră care conțin celule sușe umane și de porc, potrivit unui studiu publicat joi în revista americană Cell, relatează AFP, citată de AGERPRES. 

Acest lucru constituie un prim pas spre dezvoltarea de organe umane de către animale, care ar putea fi apoi recoltate și grefate pacienților. Este “o primă etapă importantă”, a subliniat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Institutul Salk de studii biologice din La Jolla, California, principalul autor al studiului.

“Scopul final este de a cultiva țesuturi sau organe umane (pancreas, ficat, inimă) la animale precum scroafele care vor putea fi grefate fără a fi respinse, dar suntem încă departe de acest lucru”, a spus el, recunoscând faptul că acest experiment cu circa 1.500 de embrioni de porc timp de patru ani a fost unul foarte dificil.

Oamenii de știință au implantat celule sușe umane, capabile să devină orice țesut, în embrioni de porc transferați apoi în uterele unor scroafe. Cercetătorii au lăsat acești embrioni să se dezvolte numai patru săptămâni, așa cum stipulează reglementările, observând că celulele umane au început să formeze țesut muscular.

Experimentul nu a fost dus până la capăt prin nașterea de purceluși parțial umani, un subiect foarte controversat care ridică importante probleme de etică, notează AFP. De asemenea, cercetătorii precizează că proporția celulelor sușe umane în experiențele lor a fost în orice caz scăzută.

(foto: Rappler.com)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.