Meniu principal

CEDO condamnă Rusia pentru lipsa unei anchete privind decesul unor civili la Groznâi

CEDO condamnă Rusia pentru lipsa unei anchete privind decesul unor civili la Groznâi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marți, Rusia pentru că nu a anchetat moartea a 21 de civili la 5 februarie 2000 la Groznâi, potrivit AFP.

CEDO a stabilit că autoritățile “nu au desfășurat o anchetă eficientă privind decesul rudelor petiționarilor” și a condamnat Rusia la a plăti fiecăruia 15.000 de euro.

“Potrivit petiționarilor, 21 dintre membrii familiilor lor au fost uciși la 5 februarie 2000 în timpul unei operațiuni conduse în special de agenți ai statului”, a precizat CEDO.

O anchetă a fost deschisă o lună mai târziu de Parchetul din Groznâi, însă procedura, “suspendată și redeschisă în mai multe rânduri”, este încă în desfășurare.

Într-un raport publicat la câteva săptămâni după desfășurarea faptelor, organizația Human Rights Watch a afirmat că forțele ruse au masacrat 62 de civili la 5 februarie 2000 și că armata a încercat apoi să ascundă aceste crime.

În iulie, sesizată de alte rude ale victimelor, CEDO a spus că deschiderea unei anchete la o lună după comiterea faptelor a fost “o întârziere inacceptabilă în cazul morții a zeci de victime”.

“Curtea a fost de asemenea surprinsă de o serie de întârzieri importante și inexplicabile, precum și de nereguli odată ancheta deschisă”, conform acestei decizii de la 26 iulie.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.