Meniu principal

CCR judecă după 16 februarie sesizarea lui Tăriceanu privind un eventual conflict DNA – Guvern

Curtea Constituțională a Românei (CCR) a stabilit data de 16 februarie drept termen până la care părțile pot transmite punctele de vedere în legătură cu sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de constatare a unui conflict între puterile statului ca urmare a anchetei procurorilor DNA privind elaborarea OUG 13, informează AGERPRES.

În data de 8 februarie, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat CCR cu privre la posibila existență a unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Direcția Națională Anticorupție. După cum se știe, procurorii DNA au început cercetările modului în care a fost elaborată OUG 13 în urma unei plângeri penale depusă de trei membri ai asociației ”Inițiativa România”, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.    

“Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a decis sesizarea Curții Constituționale a României, în baza prevederilor art. 146 lit. e) din Constituția României, în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Ministerul Public, prin Direcția Națională Anticorupție, componentă a autorității judecătorești, pe de altă parte. Conflictul juridic de natură constituțională pe care președintele Senatului îl aduce în atenția CCR a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanțelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanță de urgență al Guvernului referitor la modificarea și completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituționale”, se arăta într-un comunicat al Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu consideră că, procedând la anchetarea oportunității, circumstanțelor și împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, “reprezentanții Ministerului Public au uzurpat unele dintre competențele Guvernului, prin Ministerul de Justiție, fapt care a condus la apariția prezentului conflict juridic de natură constituțională, în sensul deciziilor CCR”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.