Meniu principal

Poate a cincea oară o să fie cu noroc: CCR dezbate legea care l-a împiedicat pe Dragnea să devină premier

CCR dezbate sesizările ICCJ, PNL şi USR asupra legii privind statutul magistraților

Curtea Constituţională a României discută, joi, pentru a cincea oară, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, la Legea nr. 90/2001, care interzice persoanelor condamnate să ocupe funcţii în Guvern. ”Beneficiar” al acestei restricții a fost chiar președintele PSD, Liviu Dragnea, care nu a putut deveni premir din aceatsă cauză, în condițiile în care are în cazier o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare. 

Ultima oară, CCR a discutat acest subiectul joia trecută, însă a survenit o nouă amânare, pentru că plenul nu era legal întrunit în cvorum pentru a lua o decizie. Curtea Constituţională a mai dezbătut pe 7 martie, pe 21 martie, pe 4 aprilie şi pe 27 aprilie sesizarea făcută de Victor Ciorbea în ianuarie, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

“S-a amânat pentru 4 aprilie, pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică. Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituţiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale”, a spus preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, după şedinţa din 21 martie.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.