Meniu principal

CCR analizează, joi, sesizarea Avocatului Poporului prinvind conținutul OUG 13

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, joi, începând cu ora 11.00, sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pe tema OUG 13, abrogată duminică, prin care Guvernul Grindeanu a modificat Codurile penale, provocând o advărată revoltă socială.

Practic, vorbim despre cea mai importantă sesizare din cele trei depuse la CCR pe marginea OUG 13, excepția ridicată de Ciorbea vizând atât forma Ordonanţei şi justificările privind urgenţa ei, cât şi prevederile punctuale, fiind ridicate alte critici decât cele din sesizările CSM și a președintelui Iohannis, respinse de Curte miercuri.

Victor Ciorbea a spus că a constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

“Am constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menţionează în Nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică OU”, a declarat Ciorbea.

Avocatul Poporului contestă şi multe dintre prevederile ordonanţei, precum introducerea pragului de 100.000 de lei pentru ca o faptă de abuz în serviciu să fie considerată infracţiune. Ciorbea consideră şi unele articole din lege ca fiind neclare, sau contrare unor alte decizii ale CCR.

Având în vedere că OUG a fost însă abrogată, este foarte posibil ca CCR să-şi decline competenţa în a soluţiona excepţia ridicată, pe motiv că nu mai este de actualitate. Ar fi astfel dată o decizie de inadmisibilitate, în sensul că judecătorii nu au ajuns la o discuţie pe fondul problemei, ci doar au constatat că CCR nu are ce judeca.

Faţă de deciziile de miercuri, când Curtea a judecat pe fond conflictul juridic invocat de Klaus Iohannis şi de CSM, excepţiile de constituţionalitate sunt legate strâns de aplicarea lor.

Ți-a plăcut articolul?





Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.