Meniu principal

Cătălin Voicu (PSD), încă 5 ani la zdup: echipamente pentru Electrica, cumpărate cu adaosuri de 2.500%

Fostul senator PSD, Cătălin Voicu, a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare

Fostul senator PSD, Cătălin Voicu, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţii ale societăţilor Electrica, Electrica Serv şi Servicii Energetice Moldova de echipamente de protecţie şi de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%. Decizia poate fi însă contestată la Curtea de apel București.

Această nouă pedeapsă va fi, însă, contopită cu condamnarea la şapte ani de închisoare primită de Voicu în 2013, în alt dosarul de corupţie. Astfel, instanţa a dispus ca fostul senator să o execute pe cea mai grea, dar menţinând liberarea condiţionată decisă în februarie 2016, când Voicu a ieşit din penitenciar, după aproape trei ani de detenție.

Instanţa a mai dispus ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în organele puterii de stat, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie publică, pe o perioada de trei ani de la data executării pedepsei principale. De asemenea, judecătorul a menţinut măsura confiscării de la Cătălin Voicu a sumelor de 200.000 de euro şi 119.000 de lei. Prin aceeaşi decizie, instanţa a dispus ca fostul senator, împreună cu ceilalţi inculpaţi din dosar, să plătească societăţii Servicii Energetice Moldova despăgubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalent a aproape 1.4 milioane de euro.

Cătălin Voicu a fost trimis în judecată în acest dosar în noiembrie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat de complicitate la abuz în serviciu, faptă pe care a comis-o în perioada în care era consilier la Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004-2005, Cătălin Voicu, folosindu-se de funcţiile sale, a intervenit la directorul Electrica din acea perioadă, Nicolae Coroianu, şi la directorul economic să acorde contracte firmei Tech Safety pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare Electrica, Electrica Serv şi SISE Moldova aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

În urma acestor intervenţii, Nicolae Coroiu a dispus funcţionarilor din subordine, iar Petru Andronache a aplicat aceste dispoziţii privind achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 de lei (fără TVA) de la societatea Tech Safety. Echipamentele au fost achiziţionate la un preţ supraevaluat, fără a se organiza vreo procedură de achiziţie publică,  fiind prin încredinţare directă, fără a exista o negociere a preţului, care a fost stabilit potrivit intereselor furnizorului. Astfel, au fost încheiate 77 de contracte cu firma Tech Safety, facturile pentru echipamentele livrate fiind achitate în regim de urgenţă.

Patronii Tech Safety, Radu Dan Floarea şi Ion Dumitru Măruţă, au dispus livrarea de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari, cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

În 22 aprilie 2013, Cătălin Voicu a fost condamnat  definitiv la şapte ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Judtiţie, pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, pe lângă magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care primii doi erau cercetaţi. 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.