Meniu principal

Brexit: Londra nu își va plăti factura în absența unui acord comercial

Brexit: Londra nu își va plăti factura în absența unui acord comercial

Marea Britanie nu va plăti Uniunii Europene factura sa ”de divorț”, estimată la 40-45 miliarde de euro, dacă nu va reuși să încheie un acord comercial cu Bruxelles-ul, a afirmat, duminică, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, relatează agenția AFP, citată de AGERPRES.

Cele două părți au ajuns la un compromis asupra principiilor reglementării financiare a Brexitului în cadrul unui acord privind modalitățile de ieșire a Marii Britani din UE cu începere de la sfârșitul lui martie 2019, deschizând calea discuțiilor legate de viitoarea lor relație comercială.

Întrebat dacă Londra își va achita factura în absența unui acord comercial, David Davis a răspuns, la BBC, că aceasta va fi “condiționată de obținerea unei perioade de tranziție” și “condiționată de un acord comercial”.

“Fără acord înseamnă că nu vom plăti”, a insistat el, apreciind, totuși, că posibilitatea ca Londra să părăsească UE fără vreun acord comercial s-a “diminuat radical”.

El s-a arătat favorabil unui acord de liber-schimb asemănător celui încheiat între UE și Canada, CETA, incluzând domenii suplimentare cum ar fi serviciile financiare. În absența unui acord comercial, Marea Britanie s-ar confrunta cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (PMC), sinonime cu bariere vamale și tarifare.

David Davis a subliniat că afirmațiile sale sunt pe aceeași lungime cu poziția premierul britanic, Theresa May, al cărei purtător de cuvânt afirmase miercuri că plata facturii depinde de “stabilirea unei relații profunde și speciale cu UE”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.