Meniu principal

Bătaie de joc pe banii noștri: proiectul legii grațierii, retrimis la comisia lui Șerban Nicolae

Coaliția PSD-ALDE-UDMR a respins proiectul de lege al USR privind abrogarea pensiilor speciale

UPDATE Așa cum era de așteptat, majoritatea PSD-ALDE din plenul Senatului a decis, luni, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii. Propunerea, în ton cu ceea ce ceruse dimineață Liviu Dragnea, a fost făcută de liderul de grup al ALDE, care însă nu a oferit o explicație pentru această solicitare.

Comisia juridică a Senatului a finalizat, joia trecută, discutarea tuturor amendamentelor depuse la proiectul legii graţierii, iar luni a acordat un raport de adoptare, prin voturile majorității PSD și UDMR. Tot luni, propunerile vor ajunge și în plen, pentru votul final. Între timp însă, după ce Liviu Dragnea a ieșit și a spus că legea ar trebui să meargă la vot în forma Guvernului, s-a decis ca pesediștii să ceară, în plen, retrimiterea proiectului la Comisia juridică.

În termen de 48 de ore de la intrarea în vogoare a legii ar urma să iasă din închisoare 453 de persoane, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere cu trei ani a pedesei. Nu beneficiază de grațiere persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese.

”Din punctul meu de vedere, şi fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu ca proiectul de lege să intre la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Şerban Nicolae joi, la finalul şedinţei Comisiei juridice.

De-a lungul a trei şedinţe, senatorii juriști au adus o serie de modificări actului normativ transmis în data de 31 ianuarie de Guvern. În prima şedinţă dedicată dezbaterii pe fond a proiectului legii graţierii, a fost adoptat amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în cinci ani.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Un alt amendament adoptat a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedeapsa cu închisoarea. Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL). Senatorii jurişti au respins amendamentul depus de fostul președinte, Traian Băsescu, de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

De asemenea, în Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc.

Nu în ultimul rând, Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu “rea credinţă” ducând la revocarea clemenţei.

“Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se arată în noua formulă a textului.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.