Meniu principal

Barnier anunță un ”impas îngrijorător” în negocierile cu May, cu privire la factura Brexitului

Brexit: Michel Barnier a spus în plenul PE că nu s-au realizat ”progrese suficiente”

Negociatorul şef al UE Michel Barnier a apreciat, joi că, în pofida unui ”impas îngrijorător” pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, sunt posibile ”progrese decisive” în următoarele două luni, relatează AFP.

”Rămân convins (…) că, printr-o voinţă politică, progrese decisive ne sunt la îndemână în următoarele două luni”, a dat asigurări Barnier într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, după trei zile de negocieri cu britanicii cu privire la condiţiile divorţului dintre Londra şi UE.

Cea de a cincea rundă de negocieri nu a permis progrese semnificative, a recunoscut francezul.

”Săptămâna aceasta am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, dar cu toate acestea nu am făcut paşi mari înainte”, a constatat el.

Problema încheierii conturilor – adică plata de către regat a angajamentelor pe care şi le-a asumat în calitate de membru UE înaintea ieşirii, prevăzută la sfârşitul lui martie 2019 – s-a dovedit extrem de problematică.

”Ne aflăm în această chestiune într-un impas care este extrem de îngrijorător, atât pentru miile de purtători de proiecte din Europa, cât şi pentru contribuabili”, a precizat Barnier.

În consecinţă, Michel Barnier a anunţat deja că nu va fi ”în măsură” să le recomande, săptămâna viitoare, liderilor celor 27 de state care rămân în Uniune să treacă la următoarea fază a negocierilor.

Această nouă fază – care vizează relaţiile viitoare între cele două părţi – este reclamată cu nerăbdare de către Regatul Unit.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.