Meniu principal

Prostie sau premeditare: bărbații însurați nu vor mai fi pedepsiți pentru noua formă de abuz în serviciu

În noaptea de marți spre miercuri, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Ordonanța adoptată la ceas de seară de Guvern, care prevede dezincriminarea abuzului în serviciu. Ea va intra în vigoare la zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce însemană că mai este timp pentru ca Avocatul Poporului sau orice altă instituție abilitată în a acest sens să o atace la Curtea Constituțională, care va trebui să judece cu celeritate contestația.

Potrivit Ordonanței publicate în Monitorul Oficial, ”favorizarea săvârșită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepsește”. A rămas în vigoare pragul de 200.000 lei, ca prejudiciu, până la care abuzul în serviciu de asemenea nu se pedepsește. Pedeapsa, la rândul ei, a fost scăzută de la maxim 7 ani la cel mult trei ani.  Din textul Ordonanței mai rezultă și faptul că doar femeile soții vor fi pedepsite dacă vor comite noua formulă de abuz în serviciu.

”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obținut, direct ori indirect, foloase patrimoniale, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu înschisoare de la unu la cinci ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică”, se precizează în Ordonanță. 

În ceea ce privește denunțul, acesta poate fi depus doar în termen de șase luni de la data comiterii faptei, așa cum prevedea și varianta inițială.

(foto: Agora.md)

  

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.