Meniu principal

Bani insuficienți pentru nava Perseus, Sulina riscă să rămână izolată la iarnă

Bani insuficienți pentru nava Perseus, Sulina riscă să rămână izolată la iarnă

Remorcherul Perseus, singurul spărgător de gheaţă de pe Dunărea maritimă, are nevoie de reparaţii capitale. Niciun investitor nu s-a prezentat însă la licitaţie, din cauza sumei mici puse la dispoziţie de Guvern pentru reparaţii, astfel încât orașul Sulina ar putea rămâne izolat, la iarnă, potrivit Digi24.

„E foarte învechit, el are în jur de 30 de ani şi vă daţi seama că nu totul funcţionează aşa cum trebuie, e tehnologie veche din Est şi trebuie neaparat înlocuită”, a declarat Petrică Frățișa, comandantul navei Perseus.

Acum 27 de ani, nava Perseus a fost lansată la apă în Şantierul Naval de la Brăila. Astăzi, vasul este menţinut pe linia de plutire doar de eforturile specialiştilor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos şi de marinarii de la bord. Piesele de schimb se găsesc tot mai greu.

Iarna trecută, Perseus a acţionat aproape o lună şi jumătate la spargerea gheţii şi a avut mai multe probleme tehnice. Lucrările de reparaţie au costat aproape 150.000 de euro, bani pe care AFDJ Galaţi nu i-ar mai cheltui dacă nava ar intra într-un proces amplu de modernizare.

În acest an, Guvernul a aprobat suma de 8,4 milione de euro pentru re-motorizarea navei, însă la licitaţia din 21 septembrie nu s-a prezentant niciun ofertant.

Majoritatea au spus că volumul de lucrări este mare, volumul din caietul de sarcini faţă de valoarea care o avem noi alocată. Dacă în varianta reluării procedurii de achiziţie publică nu vor avea iar… nu vor fi oferte atunci suntem nevoiţi să mergem să cerem actualizarea valorii devizului de lucrări”, a spus Dorian Dumitru, directrul AFDJ Galați.

Un împingător este în producţie chiar acum în şantierul Naval Damen, din Galaţi, însă el nu va sparge gheaţa de pe Dunăre. Nava va fi gata în 2019, şi se va duce tocmai în Australia.

(foto: Adevărul.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.