Meniu principal

UPDATE: Clubul Bamboo nu avea aviz de funcționare și de securitate la incendiu

UPDATE 11.25 Potrivit medicilor, la spitalele din București au fost aduse 44 de persoane în urma incendiului devastator de la clubul Bamboo. Din acestea, cinci sunt încă internați. Se pare că un număr de 15 persoane din cele câteva sute aflate în club la ora 03.30, când a izbucnit incendiu, erau de origine israeliană.

În ceea ce privește fumatul în incinta localului, pompierii susțin că atunci când au fost în inspecție nimeni nu avea țigara aprinsă. Totuși, unii martori spun că în Bamboo exista o încăpere special amenajată pentru fumători, lucru ilegal potrivit legii anti-fumat.

O altă variantă este aceea potrivit căreia incendiul ar fi fost provocat de artificiile care însoțeau fiecare sticlă adusă de chelneri la mesele clienților. De asemenea, folosirea artificiilor în incinta unui local a fost interzisă, prin lege, după nenorocirea de la Colectiv, de acum un an. 

UPDATE 10.38 Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Daniel Vasile, proprietarii au primit trei amenzi foarte mari pentru nereguli, clubul Bamboo neavând aviz de securitate la incendiu. Șase persoane au rămas internate în spitalele din Capitală.

“Avizul de securitate a fost solicitat în 2009. S-au respectat normele şi a fost emis acest aviz. Ulterior, era de obligaţia propritarului să ceară un alt aviz. 25 mai 2015 amendă de 5500 de lei. 13 noiembrie 2015, două amenzi de 15.000 de lei. Noiembri 2016, amendă de 2000 de lei pentru probleme cu evacuarea. Controalele desfăşurate din noiembrie 2015, de când a intrat în vigoare hotărârea de Guvern care a dat posibilitatea ISU de a închide clubul, deficienţele nu puteau constitui temei pentru închiderea clubului. Exista o stare de pericol ca la orice alt operator economic. Există risc iminent. E ordin să nu se intre înăuntru. Din imaginile vizializate până acum, clubul era plin”, a spus Daniel Vasile, purtator de cuvânt ISU.

Administratorul clubului Bamboo a ajuns, sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 07.00, la Secţia 7 de Poliţie pentru a fi audiat. Se pare că bărbatului i s-a făcut rău, motiv pentru care a fost transportat la spital. După incendiul din club, a fost deschis un dosar penal, cercetările fiind făcute de Parchetul Capitalei.

UPDATE 08.35 Din cele 38 de persoane care au ajuns la patru spitale din București după incendiul de la Bamboo, șapte au rămas internate. Una dintre aceasta, care era intubată și se afla în stare gravă inițial, este stabilă în acest moment.

Potrivit viceprimarului Sectorului 2 al Capitalei, clubul Bamboo nu avea autorizație de funcționare. Mai exact, după renovările de anul trecut, inspectorii primăriei nu au fost invitați să participe la recepția investiției, așa cum prevede legea, deci autoritățile nu știu dacă autorizația de construire a fost pusă în practică așa cum se prevedea. Practic, autorizația de funcționare ar fi putut fi acordată doar după această inspecție. Anul trecut, inspectorii primăriei au mers în control la Bamboo, patronii fiind amendați.

Avocatul patronilor clubului Bamboo a mers la faţa locului în timpul intervenţiei pompierilor, acesta precizând că s-au făcut lucrări de renovare anul trecut, instalaţiile fiind noi, şi că s-a respectat planul de evacuare. 

”Până la acest momen,t nu au fost date declaraţii, vor merge la poliţie, vor da declaraţii (n.r. patronii clubului). Sunt lucrări care au fost făcute anul trecut, clubul a fost redeschis anul trecut. Urmează să avem un raport al pompierilor să vedem de la ce a izbucnit. Acest club a respectat toate obligaţiile legale privind căile de acces şi evacuare. A fost respectat planul de evacuare, nu au fost situaţii nefericite în care să nu fie evacuaţi”, a declarat Dumitru Badragan, avocatul patronilor clubului Bamboo.

UPDATE 07.40 Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a comunicat faptul că, în total, 38 de persoane au ajuns la spitalele din București în urma incendiului care a mistuit clubul Bamboo, din Capitală. Din acestea, 21 au fost transportate cu ambulanțele iar 17 s-au prezentat singure la Unitățile de Primiri Urgențe. A fost deschis dosar penal pentru distrugere, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a activat o linie telefonică – 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în Clubul Bamboo pot suna pentru a obține informații despre persoanele transportate la spital, informează ISU București.

Medicul coordonator al SMURD București, Bogdan Oprița, a declarat, sâmbătă, că în urma incendiului de la clubul Bamboo nu sunt persoane cu arsuri, însă au fost persoane expuse la fum, una singură fiind în stare gravă și intubată, care se află în clinica ATI-Toxicologie de la Spitalul Floreasca. Potrivit medicului, alte două persoane care au fost transportate la Spitalul Floreasca prezintă fracturi care urmare a faptului că au sărit de la etaj.

UPDATE 07.10 Potrivit ISU, circa 40 de persoane au fost intoxicate cu fum în incendiul de la Bamboo. Răniții au fost duși la spitalele Floreasca, Colentina, Pantelimon și Elias. Pomierii nu exclud ca alte persoane să fi rămas blocate în clădirea prăbușită. Potrivit unor martori, în Bamboo s-ar fi fumat toată noaptea.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că situația în zona incendiului din Clubul Bamboo este la această oră ”sub control”, deși mai sunt focare în incinta prăbușită pe care pompierii se luptă să le stingă.

”Situația este sub control, clădirea este prăbușită, într-adevăr, dar mai sunt focare, colegii se luptă contra lor și incendiul putem să zicem că este controlat. Echipele medicale de intervenție o mare parte le-am trimis înapoi la stații, din serviciul de ambulanță și SMURD au rămas câteva echipaje aici numai pentru sprijin. Și colegii de la pompieri vor începe să reducă numărul echipajelor care sunt la fața locului”, a afirmat Arafat, într-o declarație de presă susținută în jurul orei 07.00.

Totodată, el a reiterat că până când nu va verificată toată zona incendiului după stingerea acestuia nu se va putea afirma că nu au fost victime decedate, care nu s-au putut evacua din incinta în flăcări.

”Până nu vom verifica toată zona, nu vom zice că nu sunt victime. Deci nu avem de unde să știm. E posibil să fie persoane care au fost surprinse acolo. Când se verifică totul în cursul zilei de astăzi, poate chiar și mâine, pentru că va dura mult până este verificată clădirea complet, atunci o să spunem într-adevăr că nu este nicio victimă surprinsă înăuntru”, a mai spus șeful DSU.

UPDATE 06.45: Un număr de 27 de persoane au fost duse la spital în urma unui incendiu puternic care a mistuit, vineri noapte, clubul Bamboo, din Capitală, fiind necesară implementarea Planului roșu de intervenție. Şase victime au rămas internate. O victimă este în stare gravă. În acest moment, pompierii verifică dacă au fost oameni care nu au putut ieşi din club.

Până în jurul oreo 06.30, la Spitalul Floreasca se prezentaseră 16 persoane (transportate de ambulanţe sau deplasare benevolă) şi au rămas trei, dintre care un pacient era intubat. La Spitalul Universitar au mers cinci persoane şi au plecat toate după ce au fost consultate. La Spitalul Pantelimon s-au prezentat două persoane, ambele fiind internate. La Spitalul Colentina s-au prezentat trei persoane, una rămânand internată. O altă persoană a fost transportată la Spitalul Elias, fiind internată.

”Nu are cum să ia foc de la o ţigară. Nu s-a auzit explozie, toată lumea s-a luat în braţe şi a ieşit afară. Noi eram la intrare, eram o gaşcă mare pe terasa, am apucat toţi să ieşim. S-a spus că de pe scena a pornit focul”, spune un martor citat de MEDIAFAX.

“Noi, când am ieşit, era doar fum care venea de afară. S-a fumat toată noaptea în club deşi ospătarii au cerut să nu se mai fumeze, se fuma”, susţine o tânără care a fost în club.

Clubul a ars în întregime, cea mai mare parte din clădire fiind prăbuşită. Scafandrii au verificat zona adiacentă clubului, pe lac, nefiind persoane găsite. La faţa locului s-a constituit un punct de triaj al victimelor.

În zonă au fost trimise peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de ambulanţe SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, dispunându-se chemarea pompierilor la serviciu din turele libere. 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.