Meniu principal

ANSVSA: 12 focare de gripă aviară, confirmate în şase judeţe

Potrivit Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), 12 focare de gripă aviară depistate la păsări domestice în şase judeţe au fost confirmate, iar pentru alte zece suspiciuni la păsări sălbatice se aşteaptă rezultatele probelor prelevate. Vestea bună este, însă, aceea că gripa aviară nu a fost depistată până în prezent în exploataţii comerciale de păsări.

Prezenţa virusului influenţei aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în România în data de 30 decembrie 2016, într-o gopodărie din localitatea Pardina, judeţul Tulcea.

Ulterior, au mai fost confirmate 11 focare de gripă aviară la păsări domestice, în şase judeţe, toate fiind în prezent active. Astfel, în judeţul Tulcea au fost confirmate patru focare, în localităţile Crişan, Periprava, C.A. Rosetti şi Sulina, în judeţul Prahova – două focare, în localităţile Loloiasca şi Balta Doamnei, în judeţul Bacău – un focar în municipiul Bacău, în judeţul Braşov – un focar la Ucea de Jos, în judeţul Mureş – un focar la Sâncraiul de Mureş şi în judeţul Constanţa – două focare în localitatea Almălau.

La confirmarea gripei aviare în România au murit sau au fost sacrificate 1.102 păsări, din diferite specii, printre care găini, raţe, gâşte şi bibilici.

La păsări sălbatice, din 28 noiembrie 2016 şi până în prezent au fost confirmate 85 de cazuri, la raţe sălbatice, cormorani,  egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă. Cazurile au fost înregistrate în Bucureşti (cinci) şi judeţele Constanţa (42), Ialomiţa (2), Galaţi (11), Neamţ, Bacău (câte 9), Giurgiu (3), Teleorman (2), Tulcea şi Iaşi (câte un caz).

De asemenea, au mai fost notificate zece suspiciuni de influenţă aviară la păsări sălbatice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.

“Carnea de păsăre şi ouăle, achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum”, a precizat sursa citată.

Proprietarii de păsări afectaţi primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.