Meniu principal

Anca Dragu, ministrul Finanțelor în Guvernul Cioloș: În 2016, am realizat economii la buget de 1,5 miliarde de lei

Fostul ministru al Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat că, în 2016, Guvernul Cioloș a realizat economii la buget în sumă de aproximativ 1,5 miliarde de lei. Potrivit estimărilor, anul se încheie cu un deficit bugetar de 2,59% din PIB, sub ținta inițială, de 2,8% din PIB.

‘Nu numai că nu am depășit ținta de deficit de 2,8% din PIB, dar chiar am realizat economii, având în vedere că avem o estimare de deficit, la final de an, de 2,59% din PIB. În bani, asta înseamnă o economie de aproximativ 1,5 miliarde de lei’, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Anca Dragu.

Ea infirmă, astfel, afirmațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat recent că veniturile bugetare pe 2016 sunt mai mici cu ’10 sau 14 miliarde de lei’ decât cele estimate ‘pe hârtie’ de vechea conducere a Ministerului Finanțelor.

Mai mult, fostul ministru a remarcat faptul că afirmațiile nu vin de la Ministerul Finanțelor.

‘Nu am văzut o poziție a ministrului Finanțelor pe această temă. Ei ar trebui să fie, în această perioadă, foarte ocupați cu elaborarea bugetului pe 2017’, a subliniat Dragu.

Mai mult, ea a explicat mecanismul de funcționare a bugetului, și anume că acesta este un instrument anual, iar dacă în 2016 ar fi existat cheltuieli suplimentare acestea trebuiau evidențiate în deficitul pe același an, nu transferate pe bugetul pe anul următor.

Totodată, fostul ministru a menționat faptul că bugetul României este monitorizat de Comisia Europeană, care ar fi emis avertismente în cazul în care exista riscul depășirii țintei de deficit.

‘Bugetul României, ca și al oricărei țări membre a Uniunii Europene, este monitorizat de Comisia Europeană. Or, toate estimările Comisiei Europene, încă de la jumătatea anului, au evidențiat posibile economii la buget, având în vedere execuția bugetară, în sensul că deficitul se va situa sub 2,8% din PIB în 2016. Așadar, nu au fost evidențiate cheltuieli care să nu fie acoperite’, a adăugat Anca Dragu.

Referitor la estimările noului ministru al Finanțelor cu privire la creșterea economică în următorii patru ani, de 5,5% anual, în medie, Anca Dragu a afirmat că proiectul de buget pe care l-a transmis noului Guvern prevede o creștere economică de 4,3% în 2017.

‘În proiectul de buget am mers pe o creștere de 4,3% pentru 2017. Dacă, într-adevăr, se vor realiza creșterile de pensii și salarii din programul de guvernare, acestea ar putea avea un aport suplimentar de 0,2 — 0,3 puncte procentuale, pentru că apar efectele din consum. Însă, Comisia Europeană are o estimare de creștere economică de 3,9% din PIB pentru 2017. La fel și Fondul Monetar Internațional’, a adăugat ea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, recent, că se va consulta cu social-democrații pentru a decide o posibilă convocare a unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul pe 2017 are ”o gaură” de 10 sau 14 miliarde de lei.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.