Meniu principal

Amnistie mascată: redefinirea abuzului în serviciu, dedicație pentru Liviu Dragnea

Dragnea, despre ferma fiului său: Habar n-am dacă au percheziţionat şi porcii

Ministerul Justiției a trimis organismelor judiciare, spre consultare, proiectul de Ordonanță privind modificarea Codului penal, principalele propuneri vizând redefinirea abuzului în serviciu. În primul rând la solicitarea Curții Constituționale,sintagma „exercitarea atribuțiilor în mod defectuos” va fi înlocuită cu sintagma „exercitarea funcției cu încălcarea legii”.

Potrivit propunerilor de modificare a Codului penal, un abuz în serviciu va putea fi investigat doar dacă prejudiciul stabilit de procurori va fi mai mare de 200.000 lei. Aici, beneficiarul este Liviu Dragnea, care are un prejudiciu mai mic de această sumă.

O altă prevedere care va îngrădi spațiul de manevră al procurorului va fi aceea potrivit căreia un dosar nu va putea fi întocmit dacă nu va exista o sesizare oficială. Oamenii legii nu se vor mai putea sesiza din oficiu ori din presă.  Existența unei plângeri penale, din orice sură, va deveni obligatorie.

Pedeapsa maximă pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu ar uram să scadă la doar trei ani, de la șapte, cât este în acest moment.

Ar urma să fie modificată și legislația în privința denunțătorilor. Astfel, denunțul va fi valabil și va putea fi folosit ca probă într-un dosar penal doar dacă este făcut în cel mult șase luni de la săvârșirea faptei.

În acest moment, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este judecat pentru abuz în serviciu, primul termen fiind stablit la finele lunii, în dosarul ”angajărilor fictive”, alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana. Mai mult, în cazul său, prejudiciul stabilit este mai mic de 200.000 lei. Dosarul nu are nici plângere prealabilă, procurorii aflând despre fapte din alte cercetări de corupție efectuate la Protecția Copilului Teleorman. 

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, are șapte dosare, în toate sunt fapte de abuz în serviciu. Nu în toate este prevăzut, însă, un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei.

(foto: Bugetul.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.