Meniu principal

Alegerea guvernatorului Jakartei, test pentru toleranța religioasă în Indonezia

Locuitorii Jakartei votează, miercuri, pentru a-și alege guvernatorul într-un scrutin-test pentru toleranța religioasă în Indonezia. Guvernatorul în exercițiu, un creștin, aspiră la un nou mandat în pofida faptului că este acuzat de blasfemie, după ce o serie de comentarii făcute de acesta au fost percepute drept insulte la adresa Islamului, relatează AFP.

Alegătorii din capitala Indoneziei, care au început să se prezinte la urne de la ora locală 7:00 (0:00 GMT), au de ales între guvernatorul în exercițiu, Basuki Tjahaja Purnama, mai bine cunoscut sub numele de Ahok, și doi contracandidați musulmani.

Acest scrutin este văzut ca un test pentru toleranță în Indonezia, țara cu cel mai mare număr de musulmani din lume. În total, o sută de alegeri locale sunt organizate în acest arhipelag din Asia de Sud-Est, dar toată atenția este îndreptată spre Jakarta și guvernatorul în exercițiu. Ahok a fost mult timp favorit în sondaje, dar a pierdut din susținere după scandalul în care a fost implicat la sfârșitul anului 2016.

Primul guvernator non-musulman în capitala cu 10 milioane de locuitori după o jumătate de secol și primul provenit din minoritatea chineză, Ahok a ajuns automat în funcția de guvernator în 2014, după alegerea în funcția de președinte a predecesorului său Joko Widodo, al cărui adjunct era la acea vreme.

Cei doi contracandidați ai guvernatorului în exercițiu sunt Agus Yudhoyono, fiul unui fost șef de stat, și fostul ministru al educației, Anies Baswedan, susținut de fostul general Prabowo Subianto, cel care a fost învins de Joko Widodo în scrutinul prezidențial din 2014. Pentru a câștiga scrutinul de miercuri, un candidat trebuie să obțină majoritatea absolută. Un al doilea tur de scrutin, prognozat de cvasitotalitatea sondajelor de opinie, a fost stabilit pentru 19 aprilie.

Circa 7,1 milioane de alegători, în majoritate musulmani, sunt chemați să voteze până la ora locală 13:00 (6:00 GMT). Estimările provizorii difuzate după-amiază vor da un indiciu clar al procentelor obținute, dar rezultatele oficiale nu vor fi anunțate decât la mijlocul lunii martie.

(foto: Jakartasatu.co)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.