Meniu principal

ActiveWatch cere parlamentarilor să verifice în ședință publică activitatea CNA

Două dintre posturile de știri de la noi, Antena 3 și România TV, au început să piardă din partenerii de publicitate după ce un boicot al cetățenilor față de produsele respective a fost lansat, pe Facebook, în urma prezentării manipulatoare a protestelor de duminica trecută.

Din nefericire, avem un Consiliu Național al Audiovizualului (CNA) care doarme în bănci, cum s-ar spune, unul dintre membri (Radu Herjeu) luând chiar la mișto protestatarii și susținând că Antena 3 și România TV au informat corect cetățenii, duminica trecută.

La câteva zile după ”lovitura de stat” citită de pe promptere (ale lor sau ale PSD?),  organizația ActiveWatch a emis un comunicat de presă prin care solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului, după derapajele identificate însă nesancționate de instituție la posturile de televiziune Antena 3 și Romania TV în prezentarea protestelor anti-grațiere.

”Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgență situația dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică. Cerem membrilor CNA de bună-credință să expună public disfuncțiile și să demaște persoanele și mecanismele care au condus la sabotarea instituției. Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestațiilor din 22 ianuarie 2017. Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală și din perioada imediat următoare”, se arăta în comunicatul de presă transmis de ActiveWatch.

Organizația enumeră mai multe disfuncționalități care ar afecta activitatea CNA, printre care se regăsesc evaluarea întârziată a sesizărilor, incapacitatea instituției de a reacționa în timp real atunci când au loc evenimente socio-politice majore, precum și faptul că radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva

“Ultimii ani ne-au demonstrat că influența politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la libera exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil și pentru că CNA a fost pasiv și nu și-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune niște standarde minime de igienă în spațiul public de dezbatere și de informare. În acest context, este absolut necesară o dezbatere aplicată, pentru a aduce Consiliul Național al Audiovizualului în situația de a-și exercita de facto mandatul de garant al interesului public”, precizează reprezentanții organizației ActiveWatch.

(foto: Imageafter.com)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.