Meniu principal

A murit Mario Soares, fost președinte al Portugaliei în perioada 1986 – 1996

Fostul președinte al Portugaliei, Mario Soares, a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, a informat agenția AFP, care îl citează pe Jose Barata, purtătorul de cuvânt al spitalului din Lisabona în care fostul șef al statului se afla internat din 13 decembrie 2016.

Fostul președinte socialist, care a contribuit la căderea dictaturii în 1974 și a ajutat la integrarea europeană a țării, a rămas prezent pe scena politică portugheză timp de peste patruzeci de ani.

Soares este fondatorul Partidului Socialist portughez, a deținut de două ori funcția de premier, a fost președinte al Republicii în perioada 1986-1996 și deputat european.

Acesta a atacat vehement măsurile de austeritate puse în aplicare de fostul guvern de centru-dreapta, în cadrul pachetului de asistență financiară acordat țării de UE și FMI în perioada 2011-2014.

După moartea soției sale, Maria Barroso, în iulie 2015, el s-a retras încetul cu încetul din viața publică. Vizibil slăbit din cauza problemelor de sănătate, el a participat în iulie la o ceremonie organizată în onoarea sa de guvernul socialist, fără însă a lua cuvântul.

Ultima apariție publică datează din luna septembrie a anului 2016. Fostul președinte portughez împlinise 92 de ani în data de 7 decembrie 2016, iarpe 13 decembrie a fost internat la Terapie Intensivă la Spitalul Crucii Roșii din Lisabona, prezentând “semne ale unei agravări generale a stării sale de sănătate”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.