Meniu principal

A înnebunit Firea: Vorbește despre anarhie și protestatari agresivi. Nu mai face târg

Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, sub lupa DNA: sunt vizate mai multe achiziții, precum şi organizarea unui examen

UPDATE: Primărița Gabriela Firea a anunţat, în urma protestelor de sâmbătă, că va muta Festivalul de colinde şi târgul din Piaţa Victoriei într-un alt loc, fără să precizeze însă unde. Pesedista, care și-a căutat-o singură cu lumânarea, susţine că acestă perioadă pare a fi „începutul anarhiei”.

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfaşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instiţutii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială sau rasă”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primarul Capitalei consideră „foarte grav” evenimentul de sâmbătă, când mai mulţi oameni au protestat faţă de iniţiativa municipalităţii de a organiza un târg în Piaţa Victoriei, împiedicând angajaţii primăriei să amenajeze echipamente, apoi au demontat gardurile şi scena, şi anunţă decizia de a muta Festivalul de colinde şi târgul într-o altă locaţie.

„(…) Acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil, cât şi penal. Spaţiul public este al tuturor, nu poate fi “rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislaţie clară cu privire la adunările publice şi respectarea acestei legislaţii este obligatorie atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice”, mai spune primarul.

Gabriela Firea adaugă, de asemenea, că în Capitală se instaurează „un climat de insecuritate” şi dă asigurări bucureştenilor că le va apăra drepturile şi interesele şi va lupta pentru ca „Bucureştiul să fie, într-adevăr, o capitală europeană”.

„În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!”, concluzionează Firea.

UPDATE: Un camion care aparține firmei ce urma să monteze scena pentru târgul de Crăciun organizat de primărița Gabriela Firea în Piața Victoriei a venit și încarcă echipamentele, în timp ce protestatarii strigă „Victorie!”.

UPDATE: În acest moment, circa 200 de protestatari se află în Piața Victoriei. Ei au început să demonteze schelele montate de angajații PMB în locația în care, începând cu 5 decembrie, ar urma să aibă loc un târg de Crăciun organizat de primărița Gabriel Firea. 

Un scandal a izbucnit, sâmbătă, între protestatari aflaţi în Piaţa Victoriei şi angajaţii Primăriei Capitalei veniţi pentru pregăti târgul organizat de primărița Gabriela Firea. Numărul manifestanţilor a crescut la prânz, tensiunea fiind amplificată de montarea unui parapet de beton în zona in care ar urma să aibă loc Târgul de Crăciun.

Potrivit News.ro, câţiva protestatari au fost ridicaţi de jandarmi. Unul dintre aceștia a lovit un alt cetăţean, o persoană mai în vârstă, iar când jandarmii au vrut să-l conducă pe acesta la secţia de poliţie, ceilalţi manifestanţi au intervenit, fapt ce a dus la îmbrânceli între forţele de ordine şi protestatari.

Comunitatea „Corupţia ucide” a postat, sâmbătă, un mesaj prin care îi îndeamnă pe oameni la „proteste ferme, dar non-violente”.

Cele câteva zeci de persoane, unele aflate în piaţă încă de dimineaţă, scandează împotriva primarului Capitalei Gabriela Firea şi a PSD.

 “Nu vrem târg şi festival, vrem pe Dragnea-n tribunal!”, strigă cei aflaţi în piaţă.

De asemenea, au avut loc şi îmbrânceli şi dispute verbale între jandarmi şi protestatari.

BUCUREŞTI – LIVE din Piaţa Victoriei. Primăria Capitalei organizează încă un târg de Crăciun exact în spaţiul în care protestăm de mai mult de 300 de zile.Urmează oare să îngrădească graniţele României?

Posted by Rezistenta TV on 1 Decembrie 2017

Cei aflaţi în piaţă au oprit înaintarea unora dintre maşinile care transportau materialele necesare instalării târgului.

Lucrătorii au fost întâmpinaţi de câteva persoane cu steaguri tricolore şi cu portavoci, care scandau “Nu cedam Piaţa Victoriei!”, “Firea, nu uita, piaţa asta nu-i a ta!” şi “Vrem spitale, nu târguri penale!”.

Aceleaşi scandări au putut fi auzite şi cu la protestul desfăşurat cu o seară în urmă, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.

(foto: Inquam)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.